Familie

< Pa (Sieb) & Ma (Coos) en Coos met tante Sjaan (viool en cello)

< Pa met "tante" Fokkie

Hierboven zie je het gezinnetje de Hoo. Vlnr: Tante Fok, met kleine Peter, Frans met daar-voor Margreet en vader Siebren. Locatie: "Sparrenenk" in Hattem. Hier-onder zie je vlnr: Vader Sybren, Oma de Hoo, Moeder Coos en Opa de Hoo. Opa en Oma de Hoo kwamen uit Assen en Opa en Oma Hanse uit Zonnemaire (Zeeland) waar Opa molenaar was.

Aan boord van het schip Hr, MS. Noutilus voer mijn vader als Luitenant ter Zee / vlieger in de zomer van 1930 naar Nova Zembla cq Jan Mayen eiland. Aan boord was ook een echt vliegtuig. Nou ja, zo'n ouwe twee-dekker zal ik maar zeggen maar goed: het vloog en omdat er niet overal een echt vliegveld was met een echte landingsbaan had het ding een paar ski's om op de sneeuw te kunnen landen. Op een goede (nou liever "kwade") dag dacht Pa een excellente landing te kunnen uitvoeren maar had daarbij de zojuist opgestoken zij-wind een beetje onder-schat. Piloot de Hoo werd verrast door zo'n windvlaag en het toestel "wiebelde", dook een beetje vóór-over en (erger nog): de ski's boorden zich in de sneeuw waarbij de kist met een flinke klap te pletter sloeg en zijn mede-reizigers vol verwondering toekeken hoe Pa uit de brokstukken kroop met - gelukkig - slechts geringe fysieke schade. Gekneusde ribbetjes en blauwe plekken natuurlijk daar gelaten. Inmiddels is het vliegen wel een stuk veiliger gewor-den. Het is maar dat je het weet ! ! ! ! ! ! ! !.

De Korenbloem is een mooie oude korenmolen in Zonnemaire (in de gemeente Schouwen-Duiveland) waar Opa Hanse molenaar was. De molen werd in 1873 gebouwd als vervanging van de houten grondzeiler die het jaar daarvoor afbrandde. Tot 1961 was de molen in bedrijf, waarna jaren van verval volgden. Nadat in 1990 tijdens een storm de kap grotendeels van de molen werd geblazen werd De Korenbloem gekocht door de toen-malige gemeente Brouwershaven, welke de molen liet restaureren. nLinks-onder Opa met dochters.

Je ziet in deze foto-collage opnamen van verschillende jaartallen maar ik zal proberenb wat duidelijkheid te verschaffen. Links-boven: Pa & Ma voor het gemeentehuis. In het centrum: Opa Hanse met dochter Coos (mijn moeder) plus eeuwige pijp. Links: Pa, Oma de Hoo, Ma en Opa de Hoo. In het midden: Kleine Fransje de Hoo tussen Opa en Oma. Geheel rechts de hele familie op de foto bij het huweelijk van Syb de Coos de Hoo. Pa dus in zijn univorm van Luitenant ter Zee (vlieger) Ma met een vette bont-kraag. Meer weet ik er helaas ook niet vanaf.

Opa Hanse (de molenaar) met dochters Corrie, Sjaan, Schoondochter Ennie en Coos

©1934-2013 franspeters.nl