Vissen

Hier leest u over één van de spannenste periodes uit m'n leven. Van de zee-aquarium-hobby tot en met het opnieuw opstarten van het bekende Berger zee-aquarium. Het runnen van de grootste aquarium-speciaalzaak met de daarbij behorende visvoeder en medicijnen-productie. Lees hoe ik met 1.1/2 mtr. haai onder m'n arm over een smalle plank manouvreerde.. . . "Aaaaaaaaaaah !"

Het was s'avonds laat toen ene mijnheer de Vries mij belde "Of ik nog een aquarium wilde kopen". Nou ik had al een groot zee-aquarium in de kantine van de studio en ook nog een joekel in de woonkamer dus maar even niet. Toch was ik als aquariaan nieuwsgierig en vroeg zo langs m'n neus weg: "Hoeveel liter is dat ding"? Het antwoord was verbluffend:

"Drie-honderd-en-zestig-duizend liter" . . . . . en dat is niet niks.

Toen pas realiseerde ik me dat dit de eigenaar van het bekende Berger Zee-aquarium moest zijn en omdat we de als maar toenemende geluidssterkte van de inmiddels populaire schrikdraad-muziek een beetje zat waren, overlegde ik met mijne Reinalda wat of we zouden doen. Gemakkelijk zat: de volgende avond naar Bergen aan Zee en de koop werd gesloten maar niet nadat ik m'n volle neef Gerard Hanse vroeg of hij mee wilde gaan in het avontuur. Hij runde (als geboren Heldernaar) net een leuk pensionnetje in Bergen en wilde zijn activiteiten wel uitbreiden: zo doende. Het aquarium zelf stond leeg, hoewel er al heel lang nog één uitgemergelde Schol in lag. Twee kleine kraal-oogjes net even zichtbaar boven het zand. De deal was dat de prachtige exclusieve schelpen-verzameling er ook in zou bliven en zo gebeurde het. Vissen gekocht bij Flying Fisch, waarvan ik later ook nog eigenaar zou worden en toen nog een ware publieks-trekker gezocht. Ná heeeeeel lang zoeken vonden we iets in de vorm van vier Baikal-robben. Een heel gedoe om ze hier te krijgen waar je tegenwoordig zowat de doodstraf voor krijgt vanwege de zeer strenge beschermende maatregel. De belangrijke Nationale attractie aan zee trok daarmee direct veel bezoekers maar m'n neef leed toen al aan de gevreesde ziekte en kwam te overlijden. Toen mijn Reina daarna aan de beurt was en langdurig naar het Antoni van Leeuwenhoekhuis verhuisde, was dat mede de oorzaak om er mee te stoppen , vooral toen het voor haar bijna twee keer "kantje boord" ging. Er ontstond nog een klein incidentje maar allee: tot op de dag van vandaag hebben de opvolgers het goed gedaan en er een geweldige bezienswaardigheid van weten te maken, waarvoor alle respekt en hulde. De vissen mis ik ondertussen wel een beetje: helaas!

Omdat je met je gezinnetje toch een "plakkie kaas" op je broodje wil en Reina weer uit het diepste dal was opgeklauterd, kwam de kans om "Flying Fish" te kunnen kopen als een geschenk uit de hemel. Eigenaar Willem Wijnberg wilde emigreren en niet alleen zijn aquarium-speciaalzaak stond te koop maar ook de groothandel (Im- en Export), alsmede de afdelingen Voeder en Medicijn-procductie.

Daarmee stonden we meteen boven aan de keten van dit soort bedrijven in Nederland. Het duurde niet lang of ik liep al met de eerste bijzondere vissen onder m'n arm het Artis Aquarium binnen en leverde diepvries vissenvoer af bij Ouwehands dierenpark in Rhenen.

©1934-2013 franspeters.nl