Puber

Frans ziet terug op een bewogen leven en niet in de laatste plaats door zijn eigen toedoen. Houdt beslist niet van "ongein", zoals dronkenmans-gedoe, gelal en ver-velende (zogenaamde) grappen, waarbij mensen in de maling worden genomen en soms zelfs eindeloos worden gesard en/of getreiterd. Het is aan diegene die zoiets moet ondergaan of hij of zij het al dan niet leuk vindt.

Even nadenken en het daarna pas doen

===============

Grappen kunnen soms toevallig zijn maar de echte goeie grap wordt wel degelijk niet alleen bedacht maar, beter nog: DOORDACHT. Op de eerste plaats mogen er nooit mensen door worden gekwetst en/of bescha-digd. Een goede grappenmaker mag geen "Pestkop' zijn toch? Iemand zich letterlijk laten dood-schrikken is geen grap maar gewoon psychisch vandalisme en ach. . . . hoe dom kun je dan zijn.

x

Bij de foto (in het midden)

Gegeven: Op de dag dat in ons land de aller-eerste zebra's worden geintroduceert hèr-opent een kroegbaas in Alkmaar (ná een verbouwing) zijn café en wil wel een stuntje. Frans Peters gaat er met een tiro'tje (De Zebra's) optreden en nu wil het toeval dat bioscoop "De Harmonie" er schuin tegenover is gelegen. Makkelijk zat: vlak vóór de afloop van de film even de witkwast ter hand genomen met als resultaat een besmeurrt vloerkleed en . . . en: . . . een bom- volle kroeg

Met het grandioze succes van de stunt met de neuskegel (incl. muis) nog in het achterhoofd broedde ik natuurlijk allang weer op een opvolger en dat zou een enorm spectakel worden: een ruimtevlucht met behulp van een echte raket. Naast Extase werd een enom lanceerplatform opgezet en ik ging heel serieus in training. Hulpdiensten zoals de brandweer en politie werden al in paraatheid gebracht. Ter bescherming en geheimhouding werd de lanceertoren bekleed met zeildoek maar (helaas) er stak op de bewuste dag een enorme storm op, waardoor het hele spul bijna werd omgeblazen en de lancering helaas moest worden afgelast. Het kwam er niet meer van maar . . het kan nog altijd. . hi-hi-hi !

Gegeven: Tegenover mijn eerste studio'tje in Alkmaar waren grondwer-kers bezig met graven en spitten. Toen ik bedacht dat dit op oude historische grond was kreeg ik een lumineus idee. Ik had nog ergens wat oude munten die ik "bewerkte" tot ze er uitzagen als een echt Romeins betaalmiddel. Ik gniffelde al bij het idee wat er zou gebeuren als in de vroege morgen één van die muntjes zou worden ontdekt en zo geschiedde. Één van de spitters boog enigszins voorover en keek toen schichtig om zich heen. Daarna pakte hij iets van de grond en jij mag raden wat. Toch kwamen de collega's erbij en togen ze gezamelijk naar de nabij gelegen muntenhandel. Na vijf minuten kwamen ze al terug: allemaal grinnekend en ééntje heel erg verdrietig.

Gek hè ?

Ken je Tijl Uilenspiegel ?

De grapjas uit de 16e eeuw was toen (wat wij nu een noemen) een "Practical Joker". Altijd in voor een geintje maar nooit op zoek naar rottigheid. Plagen kon nog maar pesten, wat juist nu al op de kleuterschool een aanvang neemt was voor deze Tijl geen optie. Ná een avondje stappen en dan spiegels van auto's trappen of (erger nog) ze in de fik steken is iets waar Frans Peters absoluut niets mee te maken wil hebben maar een goed doordachte grap moet kunnen, toch? Lees en zie hoe dat soort grappen door de Alkmaarder werden verzonnen en in de praktijk gebracht. Vandaag den dag broedt de man nog altijd op iets dergelijks, dus wees op je hoede!

 

©1934-2013 franspeters.nl