Studio's 2

Een enorm aantal artiesten bezochten de verschillende studio's om er de hit van hun leven in op te nemen. Sommigen lukte dat en vele anderen niet. Mijn eerste kleine studio'tje aan de Breedstraat in Alkmaar leverde zowaar al een echte top-40 notering op. Daarna werd het die verbouwde kippenschuur in Baambrugge, die later "intensief" werd gebruikt door de Baech-Boy's en ook daar ging het alleen maar bergopwaarts. Zij namen er o.a. het album "Holland" in op. Het echte werk kwam pas in Hilversum waar een oude broodfabriek werd omgetoverd tot een best grote studio. Zie de lange lijst van artiesten en bedrijven die er grote successen behaalden. Niet alleen door mijn toedoen maar vaak ook door de inbreng van zeer deskundige producers want als geluidstechicus ben je daar dan slechts een verlengstuk van. Ik noem in dit verband even de namen van top-producer Jaap Eggermond, Jack Jersey, Ruud Bos, Jan Theelen en zeker ook van Harrie Bannink.

Uiteraard was Hilversum een hele stap vooruit met eerst een 8-Track Ampex, daarna een 16 en toen een 24 kanaals machine (met Dolby). Één van de eerste albums aldaar was met Dorus oftewel Tom Manders. Het was de - voor een technicus - meest fatale opname die je je maar kunt bedenken. Wat er allemaal gebeurde is voor een normaal mens nauwelijks te bevatten. Daarover kunt je meer lezen in het prachtige boek van een oud-collega Ruud van Lieshout:

-----------------> "Band loopt".

...... . . . en ook even verder op deze Site.

Even een korte uitleg over - en beschrijving van - de studio aan het Slachthuisplein in Hilversum.

De van-huis-uit oude broodfabriek was een groot bedrijf met aan de achterzijde twee colossale ovens, een enorme werkruimte, een winkel vóór aan de straat met een best grote woonruimte er boven. Aan de zijkant een grote corridor waardoor (v.a. 02.oo uur s'nachts) de oude bakkerskarren ratelden. Voor de duidelijkheid: het eerste half jaar woonden we er al toen het bedriijf nog volop in werking was. Op het grote platte dak bevond zich een flinke kantoorruimte die later aan Dureco werd verhuurd als Promotheek. Tussen de opgang naar boven en die corridor bevond zich een ruimte waarvan wij een kantine maakten en daar weer onder waren enkele grote kelders waar je alleen met laarzen door de crème en slagroom kon "soppen". Getver ! Vóór de verbouwing moest er eerst worden gesloopt en dat werd volbracht door de groep Huskey o.l.v. Martin Duiser, de latere producer van o.a. Lee Towers, Vanessa en vele andere bekende artiesten. Toen de ruim 200 muizen-lijkjes tussen het plafond waren opgeruimd en de krulplaten (cement) waren verwijderd, togen de boy's huiswaarts als heuse sneeuwpoppen. Wat zagen ze er uit! Daarna ging onze vaste aannemer er in met z'n broer de timmerman. Uit Engeland had ik een akoestisch ingenieur laten komen die ook voor de BBC werkte en hij ontwierp o.a. een niet alleen fabelacht mooi maar ook perfect klinkend drum-hok. We wisten hier toen nog niets van absorbers, reflectoren en défusors . . . ja van eieruh-rekkies. Nou als je de akoestiek wilt verpesten dan moet je die hebben. Bekijk even o.a de prachtig geétste koperen zuilen! In het midden (aan het plafond) zie je de omgekeerde schotel: een défuse-reflector die het geluid een extra dimensie gaf. Drummers spraken al direct van een perfecte sound. Later heeft de zoon (Roger) van die betreffende - en inmiddels overleden - aannemer zich gespecialiseerd in de bouw van professionele studio's en werkt o.a. voor zowel de publieke als commerciele omroepen. Hij geniet als zodanig grote bekendheid en voor wie er meer over wil weten kan terecht op: . . . . .

 

http://www.kb-mf.nl/

 

 

©1934-2013 franspeters.nl