stunts 2

Hier vindt je wat bijzondere verhalen en zó bijzonder dat je misschien wel zult zeggen: "Dat kan nooit, dat zuigt ie' uit z'n duim". Nou, mooi niet want met de hand op mijn hart: het is de waarheid en niets anders dan dat. Vraag het na aan m'n lotgenoten.

Dit is het absurde verhaal over een opname met Doris (Tom Manders). Zó waanzinnig dat een normaal mens zich nauwelijks kan voorstellen dat dit op waarheid berust . . . maar toch!

-----------------------------------------------------------

Het was één van mijn eerste opnamen in de nieuwe studio in Hilversum en wel met de bekende en zeer populaire Tom Manders. De begeleidende muziek bij zijn stem zou worden gevormd door een groot orkest ondere de bezielende leiding van arrangeur Jan Theelen. Op vrijdag begonnen we aan de Rhythm-tracks, zaterdag het "koper" en zondags de strijkers met een koortje. Dat verliep helemaal zonder problemen maar daarna speelde zich een drama af en niet in het minst omdat de LP vóór een bepaalde datum af moest. Maandag-morgen 10 uur: Tom staat keurig voor de deur maar we beginnen pas wanneer mijn Reina een fles "brandstof" voor de zanger heeft gehaald en dat zal zich hierna nog wel eens herhalen. Omdat Tom in zijn overmoed door wil gaan, eten we Chinees in de kantine, draaien dan de hele nacht door en ook nog eens de gehele dinsdag tot aan de woensdag-morgen, wanneer ik me realiseer dat om klokslag-negen Jack Jersey voor de deur zal staan. Tom moet dan wel naar een andere studio en ik draai door tot s'nachts 03.oo uur. De volgende morgen staat Harry Bannink voor de deur met het Farce-team. Dat werd een zware klus ná de opname van zes-en-zestig uur achtereen met 6 uur slaap.

Ook hier weer een apart verhaal maar van een geheel andere orde dan dat van Tom Manders. De Story van Bolle Jan en zijn Mien.

Ook hier weer een exclusief verhaal dat op waarheid berust maar hier-en-daar zó absurd en zó lachwekkend dat ik het je niet wil onthouden. Het betreft de opname van de LP "Vieze Verzen". Een album vol met - laten we zeggen - pikante liedjes. Ik rukte uit met m'n mobile meng-tafel naar café "De Kuil" in Amsterdam maar tijdens de Sound-check (s'middags) gingen de teksten alleen maar over koetjes & kalfjes en was er geen sprake van enige erotiek. Dat werd iets anders toen om acht uur de deur open ging voor het publiek en de geslachtsdelen je letterlijk om de oren vlogen. Frans Poptie die was uitgenodigd om op alt-sax te excelleren met "dweilen" (de typische tegen-melodie bij volkse walsjes etc.) heb ik vanaf het eerste moment alleen nog maar lachende saxofoon horen spelen. Lachen, gieren, brullen want we hadden geen enkel vermoeden van wat ons te wachten stond. Vergeet niet dat op uitspreken van het woord "seks" op TV toen nog zowat de doodstraf stond. Afijn, het resulteerde wel in een album wat (als eerste in de Nederlandse platen-geschiedenis) binnen twee weken honderd-duizend excemplaren verkocht. Het tweede album werd een mislukking. We zouden die maken in Baambrugge met een grote schare "lieden" als achtergrond-koor (mee-lallen dus). Pi Veriss had voldoende drank en chips ingeslagen om de feestvreugde te verhogen en wanneer het uit de hand zou lopen hadden we ome Jan van het vissers-café aan de overkant bereid gevonden warme gehaktballen te leveren. Op een aanwezige TV werd eerst Ajax-Feyenoord gevolgd want dat viel net in de vroege opname-tijd. Toen Ajax goed ging liep het echter helemaal uit de hand en binnen de kortste keren bleken de koorleden niet meer bij machte te kunnen zingen (wel lallen). Ik toog naar ome Jan voor de gehaktballen en die waren inderdaad al gloeiend heet. Op de terugweg realiseerde ik me dat de straat-verlichting kapot was en kon dan ook geen hand voor m'n ogen zien. Afijn, vlak naast de schuin-naar-beneden lopende inrit is een slootje en je voelt het al: . . ik moest de gehaktballen uit het kroos vissen. Eenmaal binnen stoof ik eerst naar het toillet om me te fatsoeneren, terwijl ik daarna de ballen had willen ontdoen van het overvloedige kroos. Tot mijn grote schrik zag ik toen hoe Pi de ballen reeds uitdeelde en verschillende koor-knapen flink wat "kroos-om-de-mond" hadden. De betreffende plaat is er nooit gekomen, dat niet! Wel grote pret gehad:. . . . dikke pret en dat gaf toch enige voldoening.

©1934-2013 franspeters.nl